Dežurni telefon dostupan 24h

 

Уторак, 01 Август 2017 09:02

Обележена петогодишњица рада Центра

Центар за заштиту жртава трговине људима 27.07.2017.године обележио је петгодишњицу свог рада. На конференцији за новинаре одржаној поводом обележавања петогодишњице рада Центра за заштиту жртава трговине људима и објављивања годишњег извештаја о трговини људима Директорка Центра Сања Кљајић нагласила је да је због одговорног односа државе према овој теми за претходних пет година повећана видљивост институција из система социјалне заштите у подршци жртвама, као и да су те институције значајне у препознавању жртава међу корисницима с којима раде.

IMG 3027

 

Владан Јовановић, аутор годишњег извештаја о трговини људима, истакао је као позитиван помак то што је је током 2016. добијен већи број пријава од организација ван система полиције и судства јер то говори о већем ангажовању других институција и бољем препознавању жртава. Он је навео и да је током претходне године евидентиран већи број жртава које су вишеструко експлоатисане (и сексуално и радно и на друге начине), што говори о брутализацији ове појаве.

IMG 3025

Лидија Милановић, руководилац Службе за координацију и идентификацију жртава трговине људима, навела је да је половина идентификованих жртава малолетна, као и да су жене најчешће предмет сексуалне, а мушкарци радне експлоатације.
Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, инсистираће на међусекторској сарадњи и даљем умрежавању свих институција различитих сектора, као и институција у систему социјалне заштите у борби против трговине људима, рекла је помоћница министра Нина Митић. Она је најавила да ће министарство пружити посебну подршку Центру у активностима које доприносе сузбијању трговине људима, као и да ће организовати обуке неопходне стручњацима у систему социјалне заштите како би могли да примењују стручно упутство добијено из ресорног министарства.

Read 1767 times Last modified on Четвртак, 03 Август 2017 09:05
Врх стране