astra

Невладина организација посвећена борби против свих облика трговине људима, а посебно женама и децом. Од 2002. године, АСТРА води „СОС телефон“ доступан 24 часа/7 и „Дневни центар“ у коме се реализују различите активности сваког радног дана од 12-18 часова. 

Услуге које се пружају у оквиру програма АСТРА СОС телефон као и услуге које се нуде у оквиру директне помоћи жртвама које су преживеле искуство трговине људима и њиховим породицама, обухватају:

 • подршку породици/блиским особама током потраге за несталим лицима за које се сумња да су завршили у ланцу трговине људима, укључујући и потраге за децом чији је нестанак пријављен путем броја 011 116 000;
 • психолошку помоћ (психолошка подршка и саветовање, индивидуална и групна психотерапија)
 • правну помоћ (правни савети и заступање пред судом у кривичном и парничном поступку); - медицинску помоћ (општи и специјалистички прегледи, терапијски третмани, тестирање на ХИВ и полно преносиве болести, и друго);
 • техничку помоћ (праћење кроз институције ради остваривања конкретних права, услуге превођења, превоз, подршка у налажењу смештаја, обезбеђивање основних животних средстава у хитним ситуацијама);
 • активности које имају за циљ побољшање економског потенцијала и запошљивости (подршка и помоћ у отпочињању/наставку школовања, укључивање у алтернативне образовне програме, припрема за аплицирање и помоћ у тражењу запослења);
 • едукативне, креативне и спортске активности које се организују у Дневном центру и ван просторија АСТРЕ, зависно од интересовања и потреба учесника.

  Осим тога, путем АСТРА СОС телефона грађани могу да добију информације о могућностима за легално школовање и рад у иностранству и правне савете везане за запошљавање у Србији и иностранству, тј. проверу легитимитета послодавца, дестинација и понуђених уговора.

crveni krst

ЦРВЕНИ КРСТ

Опасност да скоро свако може постати  жртва али и чињеница да скоро свако може да допринесе превенцији овог озбиљног друштвеног зла, определила је да  најважнији начин деловања Црвеног крста Србије буде ПРЕВЕНЦИЈА, односно настојање да се спречи увлачење људи у ланац трговине људима. Осим тога Црвени крст Србије пружа хитну и неопходну помоћ идентификованим жртвама путем наменске финансијске помоћи.

У сарадњи са Криминалистичкополицијском академијом, Службом за координацију заштите жртава трговине људима и Институтом за судску медицину, Црвени крст је од 2006.године до данас развио и организовао серију семинара за докторе, медицинско особље, представнике центара за социјални рад под називом "КОНТАКТ СА ЖРТВОМ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА - КАКО ПРЕПОЗНАТИ И РЕАГОВАТИ".  Циљ ових семинара је подизање свести и сензибилитета о овом специфичном питању међу свима који могу доћи у контакт са жртвом трговине људима као и давање конкретних инструкција како се од њих очекује да реагују у циљу борбе против трговине људима.

У сарадњи са Министарством за рад и социјалну политику и Службом за заштиту жртава трговине људима установљене су и процедуре за дистрибуцију хуманитарне помоћи за жртве трговине људима, које је Црвени крст обезбедио путем донација међународних донатора.

Метод за постизање добрих резултата у овој области је вршњачка едукација. Овим методом Црвени крст Србије спроводи едукације у преко 100 својих организација у градовима и општинама, преко мреже која броји око 500 обучених волонтера, најчешће младих.  Они су у претходних шест година пренели информацију о постојању проблема и начинима заштите  за велики број потенцијално рањивих појединаца - деце и младих у школама, домовима за децу без родитељског старања, деце са сметњама у развоју, корисника народних кухиња Црвеног крста, становника центара за смештај избеглих и расељених лица. 

nshc

НОВОСАДСКИ ХУМАНИТАРНИ ЦЕНТАР (НСХЦ) у партнерству са Центром за социјални рад Града Новог Сада од јула 2011. г. реализује пројекат  "Заштита и (ре)интеграција жртава трговине људима у    АП Војводини",  уз подршку ИОМ-а, у оквиру Заједничког програма УНХЦР-а, УНОДЦ-а и ИОМ-а за борбу против трговине људима у Србији (УНГИФТ).

Циљ пројекта је допринос заштити и социјалној реинтеграцији жртава трговине људима – кроз унапређење доступности, квалитета и разноврсти услуга жртвама и кроз побољшање интерсекторске сарадње на идентификацији, заштити и подршци жртвама трговине људима у АП Војводини. Кроз овај пројекат адаптиран је део смештајног капацитета Центра за социјални рад у Новом Саду како би, осим жртава породичног насиља, могао да пружи уточиште и жртвама трговине људима. Захваљујући томе, жртве трговине људима добиле су на располагање посебну стамбену јединицу за смештај, капацитета до шест особа. Инсталирана је сигурносна опрема и ангажован ноћни чувар, чиме је побољшана безбедност жртава током боравка у сигурној кући.

НСХЦ је у оквиру пројекта ангажован на пружању подршке у реинтеграцији жртава у средини у којој живе, као и на пружању подршке жртвама/потенцијалним жртвама смештеним у Сигурној кући за жене и Прихватилишту за децу. НСХЦ има тим сарадника на терену, који ангажује у складу са потребама и локацијом особе којој се помаже. Сарадници су  психолози и социјални радници, правници али и други стручњаци, који се ангажују према специфичним потребама жртве (психотерапеут, адвокат, преводилац, лекар  и сл.). Принцип рада је теренски рад, тако да се жртви пружа подршка у локалној заједници у којој борави.

Врсте помоћи су прилагођене индивидуалним потребама корисника. Неке од њих су:

 • Психолошка подршка или психотерапија
 • Информисање и повезивање са надлежним институцијама и другим пружаоцима услуга
 • Правно саветовање, пружање помоћи у решавању грађанскоправног  статуса, повезивање са надлежним  институцијама
 • Мотивисање, подршка и омогућавање наставка школовања и професионалног усавршавања (помоћ у укључивању у формални образовни систем, неформално образовање – рачунари, енглески, курсеви за различите занате и помоћ при уклучивању на тржиште рада)
 • Мотивисање и помоћ у проналажењу запослења,
 • Материјална подршка у стању акутне потребе –дијагностичке и терапијске процедуре, судске таксе, огрев, храна, одећа и сл.

 атина

НВО АТИНА је организација цивилног друштва ангажована у области борбе против трговине људима и свеобухватног социјалног укључивања жртава трговине људима и других видова екплоатације од 2004. године кроз приступ заснован на поштовању људских права, уз пуну партиципацију, сагласност и сарадњу корисница/ка и вршење утицаја на узроке уласка у ситуацију трговине и других видова експлоатације – односи у примарној и секундарној породици, сиромаштво, претходна маргинализација и дискриминација, немогућност остваривања основних права, незапосленост, недоступност образовања, и друго.

Поменути циљеви се остварују кроз пружање различитих видова асистенције (до потпуног социјалног укључивања): помоћ у задовољавању основних потреба (укључујући и смештај); посредовање у остваривању припадајућих права (од помоћи у прибављању личних докумената преко сарадње с релевантним институцијама, до уписа у школе и помоћи при запошљавању); пружање психосоцијалне, правне, медицинске помоћи; услуге породичне медијације и саветовања; и ангажман у свим другим областима релевантним за потпуни опоравак и интеграцијужртава.

Корисници/це програма невладине организације АТИНА су млади, мушкарци, жене и деца, држављани/ке Републике Србије и странци/киње – жртве трговине људима, сексуалне и радне експлоатације, као и њихове породице и ближе окружење, као посредно погођени статусом жртава. Жртвама трговине људима и сексуалне експлоатације помоћ и подршка у реинтеграцији пружају се у оквиру три одвојена програма: Привремене куће, Отвореног клуба и Тима за подршку на терену.

НВО Атина је у пружању подршке корисницама/цима ангажована 24 часа/7 дана. 

 

 korisni linkovi

 

Политика колачића (cookies)


Наш сајт користи колачиће ради вашег бољег корисничког искуства. Они не представљају опасност за Ваше уређаје (компјутер, таблет, мобилни), већ омогућавају сајту да запамти начин на који га користите и омогућава нам да кроз Гугл аналитику за анализу нашег сајта.
У складу са Законом о заштити података о личности потребно је да добијемо Ваш пристанак пре слања колачића па је зато потребно да дате одобрење о коришћењу колачића.
Можете одабрати и да не прихватите колачиће, односно да их блокирате, али је могуће да онда нећете видети све садржаје сајта коректно.
Уколико наставите да користите наш сајт сагласни сте са преузимањем колачића на Ваш уређај. Уколико одлучите да не прихватите колачиће, не можемо гарантовати да ћете у потпуности уживати у садржају нашег сајта.

Шта су колачићи
Колачићи су информације које веб страница коју посећујете шаље вашем уређају у циљу побољшања корисничког искуства. Колачићи чувају информације које сте Ви подесили као што су језик, адреса, е-маил, подаци које уносите кад се пријављујете на сајтове тј. подаци о личности и памте их када поново дођете на исту страницу.
Овим информацијама не може да приступи ни један сајт уколико Ви то не омогућите на Вашем уређају. Ове пакете информација не можете да видите, а можете да подесите Ваш Интернет претраживач да сами бирате да ли желите да чувате колачиће или да их одбијете.
Како се бришу колачићи?
Брисање колачића је једноставна процедура која се разликује у зависности који Интернет претраживач користите. За упутства о овоме консултујте упутства за Ваш претраживач.
Бенефити прихватања колачића
Ваш уређај памти све информације које сте унели и не морате да понављате унос, садржај се прилагођава вашим интересовањима и добијате информације у складу са Вашим избором.

НАЛАЗИ ИСТРАЖИВАЊА И ПРЕПОРУКЕ ЗА ЕФИКАСНИЈУ ЗАШТИТУ ЖРТАВА ТРГОВИНЕ ЉУДИМА У СРБИЈИ 

 

 

 

 

Како донирати средства?

Центар за заштиту жртава трговине људима је установа социјалне заштите чије се пословање финансира једним делом из буџета Републике Србије, а другим делом из донација односно из сопствено остварених прихода. Наш досадашњи назначајнији донатор је Међународна организација за миграције (International  Organisation for Migration – IOM) чијим средствима је омогућено несметано фунционисање Центра у протеклом периоду, а намене за које су средства коришћена су приказане у Финансијском плану Центра. 

Центар је у непрестаном тражењу средстава за пружање подршке и помоћи жртвама трговине: хране, средстава за хигијену, медицинске помоћи, одеће, обуће итд. Сваки донатор има право увида у начин трошења средстава које је донирао у виду Извештаја о трошењу које Центар доставља у унапред  дефинисаним временским размацима.

Уколико сте заинтересовани за сарадњу молимо Вас да нас контактирате путем мејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПОТРЕБНА ТИ ЈЕ ПОМОЋ?

Мислиш да си можда жртва трговине људима, или си сигурна/ан да јеси?

ПОЗОВИ НАС. 

Можемо заједно да разрешимо ситуацију у којој се налазиш.

ЗА СВЕ ШТО РАДИМО ВАЖНО НАМ ЈЕ ДА СЕ ТИ ПРВО СА ТИМ СЛОЖИШ

  

КО СМО МИ?

Ми смо државна установа која организује обезбеђавање помоћи и подршке жртвама трговине људима. Са нама се прво сусрећу све особе за које постоји сумња или јесу жртве трговине људима. Наш посао има два основна задатка: да идентификујемо жртве трговине људима и да укључимо све оне који могу пружити потребну помоћ и подршку.

Да би смо могли да Ти помогнемо, важно је да прихватиш да разговараш са нама. Тада ћемо Ти све објаснити. У Том разговору ћемо Те и питати за неке ствари из твог живота, да би смо могли да препознамо да ли си Ти жртва трговине људима. Тај део разговора се зове идентификација. Он нам је важан, јер помоћ и подршку можемо обезбедити само оним људима за које смо сигурни да јесу жртве трговине људима, и онима за које постоји велика могућност да то могу постати.

Ти си за нас важна и јединствена особа. Зато што си људско биће као сви ми. Чини нам се да Те познајемо, а сигурни смо да можемо да Те упознамо ако нам Ти дозволиш. Зато Ти се и обраћамо са великим Ти, јер Те поштујемо и чиниш нам се познатом/им. И Теби је, као и свим људима, потребна помоћ да би могла/ао да живиш достојанствено и да будеш срећан/на са својом породицом. Ми можемо да будемоТвоја подршка, ако Ти то желиш.

Знамо да ти ниси одговорна/ан за ситуацију у којој се налазиш.

Позови нас +381 63 610 590

КАКО ТИ МОЖЕМО ПОМОЋИ?

Свакоме ко се налази у Твојој ситуацији потребна је помоћ да би схватио шта му се дешава и како из тога да изађе.

Ми можемо да ти понудимо: Сигурно и безбедно место да се склониш; Све што Ти је потребно да будеш сит/а, чист/а, да Ти ниеј хладно; Лекара и медицинску негу; Психолога или терапеута; Помоћ да завршиш школу или да се оспособиш за посао; Помоћ да се запослиш; Помоћи ће мо Ти да поново успоставиш контакт са својом породицом; Адвоката уколико одлучиш да сарађујеш у кривичном поступку потив починиоца кривичног дела који Те је довео у ову ситауциују; Помоћи ће мо Ти да успешно прођеш кроз судски процес, ако одлучиш да учествујеш у њему; Помоћ да се вратиш кући, у своју земљу ако желиш; И још …. Све ово не радимо сами.

Са нама раде: државне установе – центри за социјални рад, домови здарвља, болнице, школе…..; удружења грађана - АСТРА, АТИНА и друге Полиција Тужилаштво, суд..

КАДА ТИ ЈЕ ПОТРЕБНА ПОМОЋ?

Ако ниси сигурна/ан да ли да нас позовеш, ево неких ситуација које су први сигнал да ипак окренеш наш телефон:

- Добила/о си понуду или си се пријавила/о за одређени посао, али си била/о присиљена/ен да радиш другачији или незаконит посао под тешким условима и сталном контролом.

- Изложен/а си насиљу или сексуалном злостављању, или се Теби и породици прети ;

- Пасош или друга документа одузети су Ти од стране особа које су Те довеле у земљу или за које радите.

- Принуђен/а си да вратиш наводно велике дугове онима који су Те довели у земљу.

- Твој послодавац/и држе сву (или већи део) Твоје зараде.

- Немаш слободу кретања или Ти је дозвољено да излазиш и телефонираш само у пратњи других.

- Уплашен/а си, а ниси сигуран/а зашто и шта се то необично дешава око тебе

НЕШТО ВИШЕ О ТРГОВИНИ ЉУДИМА?

Можда желиш да одмах овде сазнаш нешто више о трговини људима? Ево основних информација: Сваке године, хиљаде мушкараца, жена и деце падну у руке трговаца људима, у својим земљама и иностранству.

Свака земља у свету је погођена трговином људима. Трговина људима је злочин против човечности. Она подразумева све оне ситуације када неко злоупотребљава животне околности у којој се једна особа налази и приморава је да ради за њега и у његовом интересу. При том тај неко не води рачуна о осећањима особе коју искоришћава, не поштује њена људска права и не води рачуна о тешким последицама које ситуација експлоатације има на здравље, душевни мир и породицу особе коју експлоатише.

Трговина људима је кривично дело. То значи да онај ко тргује људима и њиховим радом крши закон. Он крши закон своје земље, али и бројне међународне законе, конвенције и протоколе. Због тог кршења закона он треба да одговара пред судом и да буде осуђен кад год је то могуће. Да би био осуђен, важно да је да полиција, тужиоц и судија имају довољно доказа да се он бави трговином. У томе им Ти можеш помоћи ако желиш.

Ако не желиш, ми Те на то нећемо приморавати.

КАКО ДА ПРЕПОЗНАШ?

А) регрутовање – онај ко жели да Те искористи за своје циљеве пажљиво осмишљава начин како ће Те убедити да ''прихватиш'' његове захтеве. Некада се дружи са Тобом и Твојом породицом да би успео у свом науму, уме да буде јако услужан, да чини велике услуге а да не тражи ништа заузврат, показује да Те разуме или да Ти несебично нуди бољи живот за Тебе и Твоју породицу ако будеш радила/о за њега јер је он/она добар човек, и слично.

Све то ради у намери да Те учини једном/им од својих обесправљених и потчињених ''радника'', или, како се то у жаргону трговине људима каже, да би Те ''регрутовао''.

Б) принуда – Ти никада не пристајеш на његове захтеве својевољно, иако он може учинити да то тако изгледа. Твој ''пристанак'' је увек резултат принуде коју он врши, често тако да Ти тога ниси свесна.

Када Ти ласка, подилази, вешто лаже, чини да се осетиш несигурна и уплашена а не знаш зашто, он користи различите начине да Тебе принуди да ''прихватиш'' његове захтеве. Исто тако, он користи јасну физичку претњу – туче Те, закључава, не дозвољава да било где одеш без њега или неког другог ко мотри на Тебе, забрањује Ти да се чујеш са породицом … Постоји много начина да Те он принуди да радиш за њега.

В) транспорт, трансфер,- он ће се увек понудити и организовати Твој пут до места где ћеш радити за њега.

Г) скривање - Ти никад нећеш бити пријављен/а тамо где радиш, нећеш знати адресу на којој живиш или ако је знаш нећеш смети никоме да је кажеш; он ће те скривати од органа власти, полиције, од породице, пријатеља, …

  

НАДАМО СЕ ДА ЋЕШ СЕ ЈАВИТИ. НИКО НИЈЕ ТОЛИКО СНАЖАН ДА СЕ САМ
ИЗБОРИ СА ТРГОВИНОМ ЉУДИМА